Kurkumové mléko: Jak si doma připravit tento ájurvédský elixír zdraví?
Cítíte se unavení, máte problémy s akné, toužíte shodit nějaké to kilo navíc nebo jen chcete ulevit svému organismu od toxinů? Vyzkoušejte lahodný mléčný nápoj s pořádnou dávkou koření - kurkumové neboli zlaté mléko! Čím a jak prospívá vašemu organismu a jak jak si ho vůbec vyrobit?
Ájurvédský elixír zdraví: Kurkumové zlaté mléko
Historie zlatého mléka sahá až do starověké indické ájurvédy. Je ceněno pro své antioxidačí účinky, díky kterým zlepšuje stav pokožky. Posiluje imunitu a prokazatelně snižuje záněty v těle. Podporuje trávení, zmírňuje křeče i nadýmání, zrychluje metabolismus a tím pomáhá při redukci váhy.
Kurkuma obsahuje kurkumin, který je známý jako silný antioxidant. Má antibakteriální účinky a stimuluje funkci nadledvinek. Podporuje imunitní systém a zmírňuje kašel.
Cayennský pepř působí proti nachlazení, chřipce, virům i plísním. Podporuje trávení, snižuje bolest kloubů a působí proti migrénám i tvorbě hlenu.
Med pomáhá bojovat s infekcí na mnoha úrovních.
Skořice je jedním z nejsilnějších antioxidantů.
Kokosové mléko pomáhá zmírnit zánět střev a podporuje zdravé trávení. Je o něm známo, že také zklidňuje křeče a nadýmání a zlepšuje rovnováhu bakterií ve střevě.
Přečištěné máslo ghí je podle ájurvédy nejcennějším přírodním tukem. Tento elixír života pomáhá při detoxikaci organismu, léčí kožní problémy, působí jako balzám na nervovou soustavu.
Zlaté mléko pomáhá snížit oxidační stres a příznivě působí i na dýchací systém. Zmírňuje bolesti v krku a rýmu, proto je velmi vhodné si jej připravit v době, kdy jste nachlazeni. Za zmínku stojí rovněž zlepšení spánku i pročištění jater a ledvin.
Věděli jste, že: pepř výrazně podporuje účinky kurkuminu? Účinnost kurkuminu se v kombinaci s pepřem zvyšuje až 2000x.
Recept na kurkumové mléko
Na jednu porci budete potřebovat:
1 lžičku kurkumy
špetku pepře
půl lžičky mleté skořice
1 lžičku ghí
150 ml (1/4 šálku) mléka (kravské, kokosové či jiné)
1 - 2 lžičky medu
Postup:
Na pánvičce rozpusťte ghí, přisypte kurkumu, skořici a pepř a na mírném plameni asi půl minuty smažte. Plamen by měl být spíše slabý, aby se směs nepřipalovala. Přilijte mléko, zesilte plamen a přiveďte k varu. Poté přelijte do hrnečku, přidejte med a vychutnávejte!
Nápoj vypijte horký i s usazeninou kurkumy na dně hrnku. Pijte pravidelně večer po dobu několika měsíců, můžete i celoročně.