Kurkuma a koriandr: Proč a jak je zařadit do jídelníčku?
Koriandr a kurkuma jsou koření proslulá svými skvělými zdravotními účinky. Rozšiřte svou zásobu koření a zjistěte, jak je zařadit do svého jídelníčku a dopřát svému organismus všechny jejich benefity.
Koriandr a jeho účinky
Koriandr je antimikrobiální, protizánětlivá rostlina, která podporuje trávení. Jeho vůně připomíná pomerančovou kůru či mrkvovou nať a jeho chuť je pikantní, lehce hořkosladká.
usnadňuje trávení těžkých a mastných jídel
zmírňuje nadýmání, bolesti žaludku i střev
podporuje správnou funkci slinivky
napomáhá očistě organismu od parazitů
harmonizuje činnost močového a pohlavního ústrojí
bohatý zdroj minerálů a vitamínů, jako jsou A, B1, B2, C
Koriandr je vhodný k nakládání hub, červené řepy, zelí, hodí se do směsí koření na úpravu všech druhů masa, při výrobě uzenin i do omáček. Dochucuje omáčky, likéry i vína a exotickou chuť dodá i několika druhům cukrovinek. Přidáním do ostrých pokrmů stahuje jejich pálivost.
Kurkuma a její účinky
Kurkuma je charakteristická svou nádherně sytě žlutou barvou a nezaměnitelnou chutí. Hodí se k přípravě zeleniny, luštěnin i masových pokrmů, ale také k přípravě proslulého "zlatého mléka".
podporuje zdraví jater, tvorbu žluči a trávení
udržuje správnou funkci kardiovaskulárního systému, pečuje o cévní systém a posiluje unavené srdce
má rovněž pozitivní vliv na psychiku, nervový systém a klidný spánek
při pravidelném dlouhodobém užívání ulevuje při bolestech kloubů a podporuje zdraví pohybového aparátu
posiluje imunitu a působí jako antioxidant
minimalizuje zánětlivé procesy
z pohledu ájurvédy přináší do našeho stravování sjednocení všech základních energií - a tato harmonie je základem pevného zdraví
Kurkuma je velmi oblíbená především v indické a asijské kuchyni. Lze ji používat samostatně nebo jako součást směsí koření. Využívá se v při přípravě zeleniny, luštěnin i masových pokrmů. Oblíbené jsou také nápoje z kurkumy a koření, které krásně prohřejí naše tělo, prospívají psychice a potěší chuťové buňky - nejznámější je tzv. zlaté mléko - kombinace rostlinného mléka s kurkumou, kardamomem, chilli a zázvorem.
Zimní recept na prohřátí organismu a nastartování trávení
Připravte si:
150 g červené čočky
1 lžíce ghí
1 lžička římského kmínu
1 středně velkou cibuli
1 lžíce česnekovo zázvorové pasty (nebo stejné množství nadrobno nakrájeného zázvoru a česneku)
½ lžičky chilli
2 lžíce konzervovaných krájených rajčat
špetku asafoetidy
½ lžičky kurkumy
½ lžičky garam masaly
1 lžičku kasoori methi
čerstvý koriandr
zeleninový vývar
1 lžíci citronové šťávy
sůl
Příprava:
Čočku namočte na hodinu do studené vody a poté uvařte doměkka (může být až rozvařená).
V hrnci rozehřejte ghí a nechejte na něm rozvonět římský kmín.
Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a orestujte ji do zlatova. Poté vmíchejte česnekovo zázvorovou pastu. Přidejte kurkumu, garam masalu, chilli a asafoetidu a za stálého míchání malou chvíli restujte.
Dále vmíchejte krájená rajčata a vše společně pozvolna provařujte cca 15-20 minut až uvidíte, jak se od rajčat začne oddělovat tuk.
Do hrnce přidejte uvařenou čočku a zalijte ji vývarem tak, abyste dosáhli středně husté konzistence. Vařte na mírném plameni zhruba 10 minut, aby se všechny chutě řádně spojily.
Nakonec osolte, dochuťte citronovou šťávou a kasoori methi (nejdříve promněte v dlaních), promíchejte a před podáváním můžete ještě posypat čerstvým koriandrem a nadrobno pokrájenou cibulkou.
Dobrou chuť 😋