Kurkuma a koriandr: Proč a jak je zařadit do jídelníčku?

21.11.2022

Koriandr a kurkuma jsou koření proslulá svými skvělými zdravotními účinky. Rozšiřte svou zásobu koření a zjistěte, jak je zařadit do svého jídelníčku a dopřát svému organismus všechny jejich benefity.

Koriandr a jeho účinky

Koriandr je antimikrobiální, protizánětlivá rostlina, která podporuje trávení. Jeho vůně připomíná pomerančovou kůru či mrkvovou nať a jeho chuť je pikantní, lehce hořkosladká.


  • usnadňuje trávení těžkých a mastných jídel

  • zmírňuje nadýmání, bolesti žaludku i střev

  • podporuje správnou funkci slinivky

  • napomáhá očistě organismu od parazitů

  • harmonizuje činnost močového a pohlavního ústrojí

  • bohatý zdroj minerálů a vitamínů, jako jsou A, B1, B2, C

Koriandr je vhodný k nakládání hub, červené řepy, zelí, hodí se do směsí koření na úpravu všech druhů masa, při výrobě uzenin i do omáček. Dochucuje omáčky, likéry i vína a exotickou chuť dodá i několika druhům cukrovinek. Přidáním do ostrých pokrmů stahuje jejich pálivost.

Kurkuma a její účinky

Kurkuma je charakteristická svou nádherně sytě žlutou barvou a nezaměnitelnou chutí. Hodí se k přípravě zeleniny, luštěnin i masových pokrmů, ale také k přípravě proslulého "zlatého mléka".

  • podporuje zdraví jater, tvorbu žluči a trávení

  • udržuje správnou funkci kardiovaskulárního systému, pečuje o cévní systém a posiluje unavené srdce

  • má rovněž pozitivní vliv na psychiku, nervový systém a klidný spánek

  • při pravidelném dlouhodobém užívání ulevuje při bolestech kloubů a podporuje zdraví pohybového aparátu

  • posiluje imunitu a působí jako antioxidant

  • minimalizuje zánětlivé procesy

  • z pohledu ájurvédy přináší do našeho stravování sjednocení všech základních energií - a tato harmonie je základem pevného zdraví

Kurkuma je velmi oblíbená především v indické a asijské kuchyni. Lze ji používat samostatně nebo jako součást směsí koření. Využívá se v při přípravě zeleniny, luštěnin i masových pokrmů. Oblíbené jsou také nápoje z kurkumy a koření, které krásně prohřejí naše tělo, prospívají psychice a potěší chuťové buňky - nejznámější je tzv. zlaté mléko - kombinace rostlinného mléka s kurkumou, kardamomem, chilli a zázvorem.

Zimní recept na prohřátí organismu a nastartování trávení


Připravte si:

  • 150 g červené čočky

  • 1 lžíce ghí

  • 1 lžička římského kmínu

  • 1 středně velkou cibuli

  • 1 lžíce česnekovo zázvorové pasty (nebo stejné množství nadrobno nakrájeného zázvoru a česneku)

  • ½ lžičky chilli

  • 2 lžíce konzervovaných krájených rajčat

  • špetku asafoetidy

  • ½ lžičky kurkumy

  • ½ lžičky garam masaly

  • 1 lžičku kasoori methi

  • čerstvý koriandr

  • zeleninový vývar

  • 1 lžíci citronové šťávy

  • sůl


Příprava:

  • Čočku namočte na hodinu do studené vody a poté uvařte doměkka (může být až rozvařená).

  • V hrnci rozehřejte ghí a nechejte na něm rozvonět římský kmín.

  • Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a orestujte ji do zlatova. Poté vmíchejte česnekovo zázvorovou pastu. Přidejte kurkumu, garam masalu, chilli a asafoetidu a za stálého míchání malou chvíli restujte.

  • Dále vmíchejte krájená rajčata a vše společně pozvolna provařujte cca 15-20 minut až uvidíte, jak se od rajčat začne oddělovat tuk.

  • Do hrnce přidejte uvařenou čočku a zalijte ji vývarem tak, abyste dosáhli středně husté konzistence. Vařte na mírném plameni zhruba 10 minut, aby se všechny chutě řádně spojily.

  • Nakonec osolte, dochuťte citronovou šťávou a kasoori methi (nejdříve promněte v dlaních), promíchejte a před podáváním můžete ještě posypat čerstvým koriandrem a nadrobno pokrájenou cibulkou.


Dobrou chuť  😋