Hořčičná semínka: Jejich účinky na zdraví a využití
Hořčičná semínka pochází z různých oblastí jižní Evropy a západní Asie. Jsou základní surovinou v tradiční kořenící kari směsi a jsou jedním ze základních pilířů ájurvédy. Jaké mají účinky na organismus a jak je kreativně využít v kuchyni?
Existují tři hlavní druhy hořčice - bílá, černá a hnědá. Dá se říci, že čím světlejší semínko je, tím jemnější a mírnější chuť má. Tmavé hořčičné semínko je tedy chuťově výraznější, štiplavější, ostřejší a jemně pálivé. Podporuje metabolismus, prohřívá a dokonce zabraňuje ukládání tuku v těle!
Jaké má hořčičné semínko účinky na organismus?
prohřívá
podporuje metabolismus
podporuje trávení
čistí zažívací ústrojí
zabraňuje ukládání tuků a přispívá k procesu hubnutí
napomáhá vylučování škodlivých látek, toxinů a reziduí chemických přípravků, kosmetiky a léků
příznivě ovlivňuje stav problematické pokožky
Jak hořčičné semínko využít v kuchyni?
Hořčičné semínko je v kuchyni velmi všestranným dochucovadlem. Můžete ho smažit v přepuštěném másle ghí, vařit nebo pražit. Hodí se pro nakládání různých druhů zeleniny, např. okurek nebo zelí. Skvěle dochucuje ryby, houby nebo různá čatní, hořčice a marinády.
Tip: Při bolestech zubů rozkousejte a pomalu žvýkejte několik hořčičných semínek. Po chvíli semínka vyplivněte.
Recept: Hovězí kýta pečená v hořčičné krustě
Připravte si:
2 lžičky hořčičného semínka
1 lžička hrubší mořské soli
1 lžička mletého pepře
1 lžíce tymiánových lístků
60 ml olivového oleje + 1 extra lžíci
1½ kg hovězí kýty
Postup:
Troubu předehřejte na 120 °C. Hořčičné semínko, sůl, pepř a tymián nasypte do hmoždíře a rozdrťte. Pak přilijte olej a smíchejte.
Hovězí kýtu potřete extra olejem a na velké rozpálené pánvi ji opečte ze všech stran do hněda. Pak maso potřete směsí z hmoždíře, dejte ho na mřížku v pekáčku a pečte, dokud nezměkne. Zhruba dvě hodiny do krvava, 4-6 hodin do úplného propečení.