Hořčičná semínka: Jejich účinky na zdraví a využití

31.10.2022

Hořčičná semínka pochází z různých oblastí jižní Evropy a západní Asie. Jsou základní surovinou v tradiční kořenící kari směsi a jsou jedním ze základních pilířů ájurvédy. Jaké mají účinky na organismus a jak je kreativně využít v kuchyni?


Existují tři hlavní druhy hořčice - bílá, černá a hnědá. Dá se říci, že čím světlejší semínko je, tím jemnější a mírnější chuť má. Tmavé hořčičné semínko je tedy chuťově výraznější, štiplavější, ostřejší a jemně pálivé. Podporuje metabolismus, prohřívá a dokonce zabraňuje ukládání tuku v těle!

Jaké má hořčičné semínko účinky na organismus?

  • prohřívá

  • podporuje metabolismus

  • podporuje trávení

  • čistí zažívací ústrojí

  • zabraňuje ukládání tuků a přispívá k procesu hubnutí

  • napomáhá vylučování škodlivých látek, toxinů a reziduí chemických přípravků, kosmetiky a léků

  • příznivě ovlivňuje stav problematické pokožky

Jak hořčičné semínko využít v kuchyni?

Hořčičné semínko je v kuchyni velmi všestranným dochucovadlem. Můžete ho smažit v přepuštěném másle ghí, vařit nebo pražit. Hodí se pro nakládání různých druhů zeleniny, např. okurek nebo zelí. Skvěle dochucuje ryby, houby nebo různá čatní, hořčice a marinády.

Tip: Při bolestech zubů rozkousejte a pomalu žvýkejte několik hořčičných semínek. Po chvíli semínka vyplivněte.

Recept: Hovězí kýta pečená v hořčičné krustě

Připravte si:


  • 2 lžičky hořčičného semínka

  • 1 lžička hrubší mořské soli

  • 1 lžička mletého pepře

  • 1 lžíce tymiánových lístků

  • 60 ml olivového oleje + 1 extra lžíci

  • 1½ kg hovězí kýty


Postup:


  • Troubu předehřejte na 120 °C. Hořčičné semínko, sůl, pepř a tymián nasypte do hmoždíře a rozdrťte. Pak přilijte olej a smíchejte.

  • Hovězí kýtu potřete extra olejem a na velké rozpálené pánvi ji opečte ze všech stran do hněda. Pak maso potřete směsí z hmoždíře, dejte ho na mřížku v pekáčku a pečte, dokud nezměkne. Zhruba dvě hodiny do krvava, 4-6 hodin do úplného propečení.