Černucha setá (Kalonji): Její účinky a praktické využití v kuchyni

31.10.2022

Černucha setá (Nigella sativa nebo lidově černý kmín) je známá již ze starého Egypta pro své širokospetrální antivirotické, antibakteriální a antimykotické účinky. Kromě blahodárného vlivu na naše zdraví nabízí také zajímavou chuť, která vaše kulinářské výtvory posune na novou úroveň. Objevte tento všelékem a chutné koření v jednom!


Jak chutná a k čemu se hodí?

Černucha setá má příjemnou vůni podobnou muškátovému oříšku a chutná lehce pikantně. Její typická chuť a vůně se nehodí do pokrmů, které mají působit jemně a lahodně, ale naopak dodává šmrnc masu, rybám, salátům, uzeninám, zelenině či pečivu.

Skvěle ladí s tymiánem, saturejkou, koriandrem a novým kořením. Dříve se černuchou nahrazoval drahý dovážený černý pepř - a jako náhradu pepře můžete černuchu používat i dnes - třeba do pokrmů, ve kterých se vám pepř zdá příliš štiplavý.

Účinky černuchy seté:

  • má horkou a suchou povahu, napomáhá při trávení

  • má stimulující účinky na imunitní systém

  • působí antioxidačně, protizánětlivě, antibakteriálně, antiviroticky a antimykoticky

  • ulevuje při nadýmání, plynatosti, průjmu, překyselení žaludku, při otravách jídlem a do jisté míry pomáhá i v boji proti střevním parazitům

  • působí anesteticky a protizánětlivě a lze ji užívat jak vnitřně, tak zevně - na různé mykózy, ekzémy či na akné

  • pomáhá i při dýchacích obtížích - vhodná je při léčbě astmatu nebo alergii

  • výzkumy ukazují, že dokonce zpomaluje některé formy rakoviny


Při léčbě neduhů se dá použít ve formě prášku, odvaru, ale zejména ve formě za studena lisovaného oleje.

Jak využít černuchu v kuchyni?

SALÁT S BULGUREM A SEMÍNKY ČERNUCHY

Připravte si:

  • 1 sklenici bulgurových krup

  • hrst čerstvé petrželky

  • 2-3 čerstvé okurky

  • hrst černých oliv bez pecek

  • půl balení sýra feta

  • špetku soli, pepř, semínka černuchy seté, sušená rajčata

  • čtvrt limetky


Postup:

  • Bulgur si uvařte do měkka (asi 15 minut) a sceďte.

  • Oloupejte okurky a nakrájejte je na malé kousky. Přidejte nakrájené olivy a sýr feta. Smíchejte s bulgurem.

  • Přidejte nakrájenou petrželku a okořeňte podle chuti.

  • Salát chutná nejlépe studený podávaný s čerstvě vymačkanou čtvrtkou limetky.

MRKVOVÝ KRÉM S ČERNUCHOU

Připravte si:

  • 1 sklenici bulgurových krup

  • hrst čerstvé petrželky

  • 2-3 čerstvé okurky

  • hrst černých oliv bez pecek

  • půl balení sýra feta

  • špetku soli, pepř, semínka černuchy seté, sušená rajčata

  • čtvrt limetky


Postup:

  • Bulgur si uvařte do měkka (asi 15 minut) a sceďte.

  • Oloupejte okurky a nakrájejte je na malé kousky. Přidejte nakrájené olivy a sýr feta. Smíchejte s bulgurem.

  • Přidejte nakrájenou petrželku a okořeňte podle chuti.

  • Salát chutná nejlépe studený podávaný s čerstvě vymačkanou čtvrtkou limetky.

MRKVOVÝ KRÉM S ČERNUCHOU

Na 6 velkých porcí budete potřebovat:

  • 3 hrnky mrkve nakrájené na kolečka

  • 1 velkou cibuli nasekanou nadrobno

  • 1,5 hrnku mandlového mléka

  • 3,5 hrnku zeleninového vývaru

  • 1 lžíce nasekaného kopru

  • 1 lžičku semínek BIO fenyklu Healing Nature (najdete u nás)

  • 1 lžíci přepuštěného másla Day spa (najdete u nás)

  • 2 lžičky citrónové šťávy

  • sůl Day spa (najdete u nás)

  • černucha setá Healing Nature (najdete u nás)

  • jedlé květy a pesto na ozdobu


Postup:

  • V hrnci na přepuštěném másle zpěňte nadrobno nasekanou cibuli - cca 5 minut.

  • Přidejte nakrájenou mrkev a semínka fenyklu, restujte a stále občas míchejte - dalších 5 minut.

  • Zalijte mandlovým "mlékem" a vývarem. Osolte, přiveďte k varu, stáhněte plamen a vařte pod poklicí do změknutí mrkve.

  • Hotovou směs rozmixujte mixérem.

  • Dochuťte citrónovou šťávou.

  • Podávejte na talíři posypané koprem a zdobeném pestem.

  • A teď to nejdůležitější! Posypte polévku černuchou setou a jedlými květy.