Černucha setá (Kalonji): Její účinky a praktické využití v kuchyni
Černucha setá (Nigella sativa nebo lidově černý kmín) je známá již ze starého Egypta pro své širokospetrální antivirotické, antibakteriální a antimykotické účinky. Kromě blahodárného vlivu na naše zdraví nabízí také zajímavou chuť, která vaše kulinářské výtvory posune na novou úroveň. Objevte tento všelékem a chutné koření v jednom!
Jak chutná a k čemu se hodí?
Černucha setá má příjemnou vůni podobnou muškátovému oříšku a chutná lehce pikantně. Její typická chuť a vůně se nehodí do pokrmů, které mají působit jemně a lahodně, ale naopak dodává šmrnc masu, rybám, salátům, uzeninám, zelenině či pečivu.
Skvěle ladí s tymiánem, saturejkou, koriandrem a novým kořením. Dříve se černuchou nahrazoval drahý dovážený černý pepř - a jako náhradu pepře můžete černuchu používat i dnes - třeba do pokrmů, ve kterých se vám pepř zdá příliš štiplavý.
Účinky černuchy seté:
má horkou a suchou povahu, napomáhá při trávení
má stimulující účinky na imunitní systém
působí antioxidačně, protizánětlivě, antibakteriálně, antiviroticky a antimykoticky
ulevuje při nadýmání, plynatosti, průjmu, překyselení žaludku, při otravách jídlem a do jisté míry pomáhá i v boji proti střevním parazitům
působí anesteticky a protizánětlivě a lze ji užívat jak vnitřně, tak zevně - na různé mykózy, ekzémy či na akné
pomáhá i při dýchacích obtížích - vhodná je při léčbě astmatu nebo alergii
výzkumy ukazují, že dokonce zpomaluje některé formy rakoviny
Při léčbě neduhů se dá použít ve formě prášku, odvaru, ale zejména ve formě za studena lisovaného oleje.
Jak využít černuchu v kuchyni?
SALÁT S BULGUREM A SEMÍNKY ČERNUCHY
Připravte si:
1 sklenici bulgurových krup
hrst čerstvé petrželky
2-3 čerstvé okurky
hrst černých oliv bez pecek
půl balení sýra feta
špetku soli, pepř, semínka černuchy seté, sušená rajčata
čtvrt limetky
Postup:
Bulgur si uvařte do měkka (asi 15 minut) a sceďte.
Oloupejte okurky a nakrájejte je na malé kousky. Přidejte nakrájené olivy a sýr feta. Smíchejte s bulgurem.
Přidejte nakrájenou petrželku a okořeňte podle chuti.
Salát chutná nejlépe studený podávaný s čerstvě vymačkanou čtvrtkou limetky.
MRKVOVÝ KRÉM S ČERNUCHOU
Připravte si:
1 sklenici bulgurových krup
hrst čerstvé petrželky
2-3 čerstvé okurky
hrst černých oliv bez pecek
půl balení sýra feta
špetku soli, pepř, semínka černuchy seté, sušená rajčata
čtvrt limetky
Postup:
Bulgur si uvařte do měkka (asi 15 minut) a sceďte.
Oloupejte okurky a nakrájejte je na malé kousky. Přidejte nakrájené olivy a sýr feta. Smíchejte s bulgurem.
Přidejte nakrájenou petrželku a okořeňte podle chuti.
Salát chutná nejlépe studený podávaný s čerstvě vymačkanou čtvrtkou limetky.
MRKVOVÝ KRÉM S ČERNUCHOU
Na 6 velkých porcí budete potřebovat:
3 hrnky mrkve nakrájené na kolečka
1 velkou cibuli nasekanou nadrobno
1,5 hrnku mandlového mléka
3,5 hrnku zeleninového vývaru
1 lžíce nasekaného kopru
1 lžičku semínek BIO fenyklu Healing Nature (najdete u nás)
1 lžíci přepuštěného másla Day spa (najdete u nás)
2 lžičky citrónové šťávy
sůl Day spa (najdete u nás)
černucha setá Healing Nature (najdete u nás)
jedlé květy a pesto na ozdobu
Postup:
V hrnci na přepuštěném másle zpěňte nadrobno nasekanou cibuli - cca 5 minut.
Přidejte nakrájenou mrkev a semínka fenyklu, restujte a stále občas míchejte - dalších 5 minut.
Zalijte mandlovým "mlékem" a vývarem. Osolte, přiveďte k varu, stáhněte plamen a vařte pod poklicí do změknutí mrkve.
Hotovou směs rozmixujte mixérem.
Dochuťte citrónovou šťávou.
Podávejte na talíři posypané koprem a zdobeném pestem.
A teď to nejdůležitější! Posypte polévku černuchou setou a jedlými květy.