Healing Nature koření

Výběr toho nejlepšího koření v BIO kvalitě. Známá i méně známá koření, která si zamilujete pro jejich chuť, vůni i skvělé účinky na vaše zdraví.

BIO Adžvan celý


Adžvan, neboli koptský kmín je skvělý do polévek, zeleninových jídel nebo k posypání pečiva. Chuťově připomíná tymián, anýz nebo oregano, je však ostřejší a aromatičtější. Doporučujeme jej proto používat v menším množství.

Účinky:

  • ulevuje při při potížích s trávením

  • zmírňuje plynatost

  • antibakteriální a fungicidní účinky

  • podporuje léčbu kašle, chřipky a pomáhá zmírňovat astma

  • stimulující a afrodiziakální účinky

Využití:

Adžvan se skvěle hodí k luštěninám, které doplňuje svou chutí, ale zároveň zlepšuje i jejich stravitelnost (1 lžička na 2 šálky luštěnin). Adžvan se obvykle praží či smaží na přepuštěném másle (ghí), čímž se krásně rozvine jeho aroma.Můžete s ním dochutit polévky, zeleninové pokrmy, čerstvé zeleninové saláty nebo jím posypat libovolné pečivo.


Složení: kmín koptský* (adžvan, adžvan, ajowan, Trachyspermum amní) - plod

BIO Fenykl celý


Fenykl je koření, které nabízí řadu nejrůznějších využití. Od dresinků, přes nakládanou zeleninu až po dušená masa. Podporuje činnost dýchacího ústrojí, zmírňuje nadýmání a podporuje obranyschopnost. Jeho nasládlá chuť se podobá anýzu.

Účinky:

  • podporuje činnost dýchacího ústrojí

  • zbavuje organismus hlenu

  • snižuje nadýmání

  • mírní křeče

  • podporuje laktaci a prostřednictvím mateřského mléka přechází na dítě, u kterého zabraňuje či zmírňuje nadýmání a bolestivost bříška

  • silný antioxidant

  • podporuje obranyschopnost

Využití:

V létě oceníte drcený fenykl jako součást salátových dresinků, v zimě se výborně hodí k prohřívajícím pokrmům z masa. S oblibou používá v italské a francouzské kuchyni. Semínka fenyklu se objevují také v různých kari směsích. Můžete je také nechat naklíčit a přidat do zelného salátu. Přidává se do selského chleba, voňavých perníků nebo čajového pečiva. Celý fenykl najdeme také v nakládané zelenině (např. červené řepě nebo okurkách) a je součástí výroby likérů! Fenykl se přidává také do receptů na různá dušená masa. Skvěle se hodí k vepřovému i uzenému masu.

TIP: Před použitím se semínka doporučují opražit na pánvi bez tuku, aby je bylo následně možné rozdrtit v hmoždíři. Tak vynikne nejlépe jeho jemně nasládlé aroma.


Složení: fenykl obecný* (Foeniculum vulgare) - semena

*Z ekologického zemědělství

BIO Garam Masala


Indická směs koření Garam Masala vonící po hřebíčku a cuminu. Název tohoto koření znamená v překladu "horké koření" a vychází z principu ájurvédské medicíny, podle které směs koření Garam Masala tělo zahřívá.


Ingredience této směsi se mohou v jednotlivých zemích lišit podle chuťových preferencí. Často je také zvykem, že si lidé připravují doma vlastní Garam Masala. Má tak nepřeberné množství variant.

Tato směs, obsahující skořici, hřebíček a muškátový ořech, pochází z Indie a Pákistánu a je nepostradatelnou součástí kuchyně v celé Asii. Základem Garam Masaly je vždy koriandr, ke kterému se přidává několik druhů kmínu, pepř černý a muškátový oříšek. K těmto druhům se pak přidávají další druhy koření, které udávají "chuťový směr" celé směsi.

Účinky:

  • podporuje trávení

  • detoxikuje a čistí zažívací trakt

  • prohřívá organismus


Využití:

Směs koření Garam Masala je vhodná na dochucení masa i zeleniny, do omáček či pokrmů z luštěnin. Používá se při přípravě omáček s kuřecím nebo jehněčím masem. Směs koření je výborná i na zeleninová jídla nebo při vaření luštěnin. Na začátku přípravy je vhodné směs koření opražit na oleji, aby vynikla jeho chuť a vůně.



Složení: koriandr* (Coriandrum sativum), indický kmín* (římský kmín, džíra, šabrej kmínový, Cuminum cyminum), muškátový oříšek* (Myristica fragrans), pepř černý* (Piper nigrum), pravý kardamom* (Elettaria cardamomum), hřebíček* (Syzygium aromaticum), fenykl obecný* (Foeniculum vulgare), bobkový list* (vavřín ušlechtilý, Laurus nobilis)

*Z ekologického zemědělství

BIO Hořčičné semínko celé tmavé


Hořčičná semínka pochází z různých oblastí jižní Evropy a západní Asie. Existují tři hlavní druhy hořčice - bílá, černá a hnědá. Čím světlejší semínko, tím jemnější a mírnější chuť.

Tmavé hořčičné semínko je chuťově výrazné, štiplavé, ostřejší a jemně pálivé. Působí příjemně pikantně a je jedním ze základních pilířů ájurvédy. Hořčičné semínko je základní surovinou v tradiční kořenící kari směsi.

Účinky:

  • prohřívá organismus

  • podporuje metabolismus

  • podporuje trávení

  • čistí zažívací ústrojí

  • zabraňuje ukládání tuků a přispívá k procesu hubnutí

  • napomáhá vylučování škodlivých látek, toxinů a reziduí chemických přípravků, kosmetiky a léků

  • příznivě ovlivňuje stav problematické pokožky

Využití:

Hořčičné semínko je v kuchyni velmi všestranným kořením. Lze jej smažit v přepuštěném másle ghí, vařit nebo pražit. Hodí se pro nakládání různých druhů zeleniny, např. okurek nebo zelí. Lze s ním ochutit ryby, houby nebo různá čatní, hořčice a marinády.

Tip: Při bolestech zubů rozkousejte a pomalu žvýkejte několik hořčičných semínek. Po chvíli semínka vyplivněte.


Složení: brukev černá* - semena

*Z ekologického zemědělství

BIO Kardamom mletý


Aromatický kardamom je sladce vonící koření, které je velmi ceněné nejen pro svou nezaměnitelnou chuť, ale také pro své zdraví prospěšné účinky. Dochutit s ním můžete pečivo, omáčky, maso, ale také kávu či čaj.


Účinky:

  • zvyšuje odolnost vůči stresu

  • pečuje o ledviny a močové cesty

  • podporuje imunitu i odolnost vůči stresu

  • podpora zdravého trávení, vyprazdňování a peristaltiky střev

  • zmírňuje nadýmání a čistí střeva od bakterií, plísní i parazitů

  • podporuje celkovou očistu těla od chemických látek a těžkých kovů

Využití:

Skvěle chutná v moučnících, pečivu, kompotech a sladkých jídlech. Indická kuchyně jej používá také do směsí koření na maso, jako např. kari a garam masala. Dochutí pečivo, perníky nebo sušenky. Indická kuchyně ho používá do omáček a zeleninových směsí, arabský svět dochucuje kardamomem kávu a čaj.

Staří Egypťané si kardamomem čistili zuby a osvěžovali dech, Řekové a Římané ho přidávali do parfémů. Vikingové si ho přivezli z Konstantinopole, a dodnes se zde přidává do pečiva a moučníků.



Složení: kardamovník obecný* (čhótí, ilá jačí, Elettaria cardamomum) - semínka

*z ekologického zemědělství

BIO KKF


Směs koření KKF (kmín, koriandr, fenykl) pro zdravé trávení. Tato trojice koření je ideální pro přípravu chutného čaje, který prospívá trávení, odstraňuje plynatost a uvolňuje křeče ve střevech, která také čistí a dezinfikuje.

Účinky:

  • Kmín římský napomáhá k normálnímu trávení, odbourává plynatost a očišťuje trávicí trakt.

  • Koriandr je antimikrobiální, protizánětlivá rostlina, která také podporuje trávení.

  • Fenykl je skvělý na harmonizaci trávení.

  • Směs KKF tak prospívá trávení, ulevuje při potížích dýchacích cest, podporuje zdravou funkci ledvin i močového ústrojí, harmonizuje činnost ženských orgánů a upravuje menstruaci. Navíc podporuje zdravé spalování tuků.

Využití:

Tuto směs tří druhů koření lze využít především k přípravě ájurvédského čaje. Lze ji také přidat chlebového těsta nebo do basmati rýže, kterou krásně provoní a dochutí. V případě čaje pozor na jeho konzumaci po 18:00. Může způsobovat nespavost a časté noční močení!

Příprava čaje: Připravte si 1 litr vody, 1 lžičku kmínu, 1 lžičku koriandru a 1 lžičku fenyklu nebo 3 lžičky směsi KKF. Směs dejte do vody, krátce povařte nebo zalijte horkou vodou. Nechte 10 minut louhovat a seďte. Čaj lze pít denně teplý nebo vlažný po jídle i během jídla.



Složení: koriandr setý (Coriandrum sativum), kmín římský (Cuminum cyminum), fenykl obecný (Foeniculum vulgare)

*Z ekologického zemědělství

BIO Kmín kořenný mletý


Kmín kořenný patří mezi nejstarší koření, které je ceněno pro své kulinářské i léčebné využití. Má hořkosladké aroma, výborně ladí se zeleninovými jídly a je nepostradatelným kořením při pečení domácího pečiva. Podporuje trávení, zmírňuje nadýmání a čistí tělo.

Účinky:

  • pomáhá při potížích s trávením, nadýmáním a ulevuje při kolikových bolestech

  • čistí tělo a má protiplísňové a antiparazitní účinky

  • podporuje tvorbu mateřského mléka

  • podporuje zdraví dýchacího ústrojí

  • obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, B6, D, E a širokou škálu minerálů, například vápník, hořčík, železo, zinek, fosfor, měď a draslík

  • podle ájurvédy kmín kořenný prohřívá a působí ostře

Využití:

Nesmí chybět v kysaném zelí, zelňačce a dalších pokrmech se zelím. Přidává se do nakládané zeleniny, polévek i salátů. Je vhodný také do bylinkových omáček či pod dušená masa. Je to nenahraditelné koření do žitného chleba, ke konzervaci nebo dokonce při výrobě likérů.

Tip: Za vyzkoušení určitě stojí také vzácný, za studena lisovaný kmínový olej té nejvyšší kvality, který by neměl chybět v žádné domácí lékárničce.



Složení: kmín kořenný* (Carum carvi)

*Z ekologického zemědělství

BIO Koriandr (celý a mletý)


Vůně koriandru může připomínat pomerančovou kůru či mrkvovou nať a chuť této byliny je pikantní, lehce hořkosladká. Přidáním do ostrých pokrmů stahuje jejich pálivost, hodí se k nakládání hub či zelí i k přípravě masa. Podporuje trávení, správnou funkci slinivky a harmonizuje činnost močového ústrojí.

Účinky:

  • usnadňuje trávení těžkých a mastných jídel

  • zmírňuje nadýmání, bolesti žaludku i střev

  • podporuje správnou funkci slinivky

  • napomáhá očistě organismu od parazitů

  • harmonizuje činnost močového a pohlavního ústrojí

  • bohatý zdroj minerálů a vitamínů, jako jsou A, B1, B2, C

Využití:

Koriandr je základní součástí kari směsí. Je vhodný k nakládání hub, červené řepy, zelí, do směsí koření na úpravu všech druhů masa, při výrobě uzenin i do omáček. Dochucuje omáčky, likéry i vína a exotickou chuť dodá i několika druhům cukrovinek.

Tip: Žvýkáním koriandru můžete odstranit zápach z úst a osvěžit dech.



Složení: koriandr setý* (Coriandrum sativum)

*Z ekologického zemědělství

BIO Kurkuma (celá a mletá)


Kurkuma patří do stejné čeledi jako zázvor a je stejně tak oblíbená a zdraví prospěšná. Je charakteristická svou nádherně sytě žlutou barvou a nezaměnitelnou chutí. Využijete ji k přípravě zeleniny, luštěnin i masových pokrmů, ale také k přípravě proslulého "zlatého mléka". Kurkuma podporuje zdraví jater i srdce, posiluje imunitu a minimalizuje zánětlivé procesy.

Účinky:

  • podporuje zdraví jater, tvorbu žluči a trávení

  • udržuje správnou funkci kardiovaskulárního systému, pečuje o cévní systém a posiluje unavené srdce

  • má rovněž pozitivní vliv na psychiku, nervový systém a klidný spánek

  • při pravidelném dlouhodobém užívání ulevuje při bolestech kloubů a podporuje zdraví pohybového aparátu

  • posiluje imunitu a působí jako antioxidant

  • minimalizuje zánětlivé procesy

  • z pohledu ájurvédy přináší do našeho stravování sjednocení všech základních energií - a tato harmonie je základem pevného zdraví

Tip: Díky svému prohřívacímu efektu je směs také velmi vhodná pro osoby s nízkým tlakem.

Využití:

Kurkuma je v kuchyni doslova "zlatým pokladem". Velmi oblíbená je především v indické a asijské kuchyni. Kurkumu můžeme používat samostatně nebo jako součást klasických směsí koření, jako je například známé a oblíbené kari. Využívá se v při přípravě zeleniny, luštěnin i masových pokrmů.

Kurkuma je díky své výrazné barvě často používána jako přírodní barvivo při přípravě rýže, zeleninových směsí, sýrů nebo dezertů a sladkostí. Oblíbené jsou také nápoje z kurkumy a koření, které krásně prohřejí naše tělo, prospívají psychice a potěší chuťové buňky. Jsou velmi oblíbené hlavně v chladných dnech. Z Asie pochází i recept na tzv. zlaté mléko - kombinace rostlinného mléka s kurkumou, kardamomem, chilli a zázvorem.

Tip: Umíchejte si antioxidační ranní koktejl. Do sklenice vymačkejte celou limetku. Přidejte půl lžičky mleté kurkumy, zázvoru, špetku himalájské soli a trochu černého pepře. Pokud máte rádi, můžete do koktejlu přidat ještě půl lžičky ceylonské skořice.



Složení: kurkumovník dlouhý* (Curcuma longa) - mletý oddenek

*Z ekologického zemědělství

BIO Pepř černý mletý


Černý pepř je koření, které najdeme ve všech kuchyních světa. Různým zpracováním se vyrábí pepř černý, zelený a bílý. Černý pepř je nejpoužívanější. Má příjemné zemité aroma, které se mísí s lehce nasládlou vůní a výraznou pepřovou chutí. Používá se mletý, drcený nebo celý. Přidává se do polévek, omáček, na zeleninu i na maso a díky prohřívacímu efektu pomáhá nastartovat metabolismus, obrourávat tuky a snižovat nadváhu.

Účinky:

  • silně prohřívá - je ideální pro osoby trpící zimomřivostí či nedostatečným prokrvením končetin

  • pomáhá nastartovat metabolismus

  • odbourává tuky a pomáhá snižovat nadváhu

  • podporuje správné fungování kardiovaskulárního systému

  • používá se také při zahlenění organismu a nachlazení


Využití:

Pepř je nepostradatelným kořením, přidává se do perníků, vyrábí se čokoláda s pepřem, ochucují se jím alkoholické i nealkoholické nápoje a v Indii je oblíbený i čaj s pepřem. Hodí se k masům, přidává se do zeleninových i luštěninových jídel. Ať už samostatně nebo jako součást kořenících směsí je pepř výrazným tvůrcem chuti jídel.

Drcený pepř se často používá na přípravu masa, steaků a ryb. Používá se také pro svoji typickou barvu a strukturu, která dodá pokrmu zajímavý vzhled. Celý pepř je tvrdý, proto se přidává pouze pro aromatizaci jídla. Najdeme ho ve vývarech, omáčkách nebo v nakládané zelenině či uzeninách.



Složení: pepřovník černý* (kálí mirč, Piper nigrum) - plod

*Z ekologického zemědělství

BIO Pepř dlouhý mletý


Pepř dlouhý (pippali) má podlouhlý a tobolkovitý tvar. Je charakteristický vůní anýzu a lékořice a jemně nasládlou chutí, zachovává si ale zároveň typickou pepřovou pálivost a ostrost. Oproti klasickému černému pepři je mnohem výraznější a pikantnější. Pippali zrychluje metabolismus, napomáhá trávení a podporuje zdravou chuť k jídlu.

Účinky:

  • dle ájurvédy pomáhá dlouhý pepř při různých trávicích potížích

  • probouzí trávicí oheň - agni a klidní vatu a kaphu

  • zrychluje metabolismus, napomáhá trávení a podporuje zdravou chuť k jídlu

  • užívá se také při nachlazení a dýchacích potížích způsobených prochladnutím a chladem v těle

  • posiluje kardiovaskulární systém

Využití:

Velmi často bývá součástí různých směsí koření. Velmi chutné jsou kombinace s chilli, kari nebo s kořeními sladké chuti, jako např. skořice, hřebíček či badyán. V těchto směsích se nejčastěji používá do omáček a chutney, skvěle duchutí polévky, leča, luštěniny i maso. Skvěle chutná také v tradičním kořeněném čaji s medem a mlékem.

Tip: Můžete si namíchat vlastní domácí kořenící směs s dlouhým pepřem. Příjemná je kombinace s kardamomem, kurkumou nebo koriandrem.



Složení: pepř dlouhý *(pippali, Piper longum, bengálský pepř) - plod

* Z ekologického zemědělství

Bio Římský Kmín


Římský kmín má výraznou kořeněnou vůni i chuť a dodává pokrmům nádech orientu. Oproti klasickému kmínu má však ostřejší a mírně nahořklou chuť. Využívá se hlavně v indické a arabské kuchyni. Podporuje chuť k jídlu, zmírňuje nadýmání, podporuje kardiovaskulární systém a čistí zažívací trakt.

Účinky:

  • podporuje chuť k jídlu

  • čistí zažívací trakt a umí si poradit také s vnitřními parazity

  • ulevuje při potížích s nadýmáním a plynatostí

  • napomáhá při trávení těžších pokrmů

  • podporuje kardiovaskulární systém a posiluje jeho funkci

  • udržuje optimální hladinu cukru v krvi

  • má silné antioxidační účinky, díky kterým podporuje přirozenou obranyschopnost organismu

Využití:

Římský kmín je vhodný pro přípravu různých druhů mas, i toho mletého. Pilaf, kebab, kebabčeta, kofta - všude jej můžete přidat pro zvýraznění chuti. Bývá součástí klobás a salámů, kterým dodává charakteristickou chuť i vůni. Lze ho použít k dochucení sýrů nebo také do slaného pečiva. Pro svou pikantní chuť je součástí mnoha oblíbených kořeněných směsí, jako je např. kari koření.

Tip: Aby se rozvinula příjemná chuť i vůně, je vhodné římský kmín nejdříve opražit na sucho nebo na trošce tuku.


Složení: římský kmín* (šabrej kmínovitý, kmín, džíra, Cuminum cyminum) - semena

*Z ekologického zemědělství

BIO Skořice (celá a mletá)


Zapomeňte na čínskou skořici ze supermarketů - jakmile ochutnáte tu cejlonskou, už nebudete chtít jinou. Cejlonská skořice překvapí svou jemnější a sladší chutí s ovocným nádechem, ale hlavně obsahuje jen minimální množství kumarinu. Je měkčí, jemnější a světlejší. Může se tak konzumovat přímo rozkousáním.

Účinky:

  • blahodárný vliv na trávení

  • prohřívá organismus

  • podporuje krevní oběh

  • obsahuje účinné antioxidanty

  • má dezinfekční a antibakteriální účinky

  • při nachlazení a chřipce stimuluje pocení a pomáhá snižovat tělesnou teplotu

  • v ájurvédě snižuje Vátu a Kaphu, zvyšuje Pittu

  • pomáhá při celkové slabosti nebo rekonvalescenci organismu

Využití:

Oblíbená do teplých nápojů, k dochucení sladkých ovocných jídel, kompotů a rýžových nákypů. Využívá se také v likérnictví a bývá součástí parfémů. V exotických pokrmech ji využijete také k dochucení omáček či masa.

Tip: Smíchejte každé ráno ve vlažné vodě lžičku medu, lžičku skořice a šťávu z citronu a nastartujete svůj den zdravým nápojem.


Složení: skořice pravá* (Cinnamomum verum, skořice cejlonská)

*z ekologického zemědělství

BIO Trikatu Směs


Směs koření Trikatu tvoří pepř dlouhý (pippali), pepř černý a zázvor lékařský. Směs má silné aroma a je velmi pikantní, pálivá a vysoce prohřívací. Je vzpruhou pro trávení, pozitivně působí na kardiovaskulární i nervovou soustavu a podporuje celkovou obranyschopnost organismu.

Účinky:

  • stimuluje Agni, tedy "trávicí oheň" a zlepšuje vstřebávání živin v těle

  • díky přítomnosti antioxidantů a vitaminu C nabízí Trikatu podporu pro zlepšení imunitního systému

  • má silné antivirové, antibakteriální a protiplísňové vlastnosti

  • účinným pomocníkem při prevenci infekcí a nachlazení

Využití:

Směs je vhodná do ostřejších jídel. Výborná je pro ochucení masa i omáček zejména v indické kuchyni. Stačí přidat malé množství směsi.

Tip: Dle ájurvédy se může tato směs aplikovat při bolestech krku. Povařte pár minut špetku tohoto koření v menším množství vody a vypijte, nejlépe po jídle. 


Složení: pepřovník černý∗ (kálí mirč, Piper nigrum) - plod, dlouhý pepř∗ (pippali, Piper longum) - plod, zázvor pravý∗ (Zingiber offciale) - oddenek

*Z ekologického zemědělství

BIO Zázvor Mletý


Pálivý a prohřívací zázvor patří mezi nejoblíbenější koření po celém světě. Je také jednou z nejpoužívanějších rostlin v ájurvédě a čínské medicíně. Využívá se ve fyzioterapii, medicíně i v kuchyni. Využijete ho ve slaných i sladkých pokrmech. Prohřívá tělo, podporuje trávení a pomáhá při boji s nachlazením.

Účinky:

  • čerstvý zázvor zvyšuje Agní, ale nezvyšuje při tom teplo v těle; sušený zázvor zahřívá výrazně i tělo samotné

  • při užívání zázvoru platí zlaté ájurvédské pravidlo: všeho s mírou a citlivě pozorovat zpětnou vazbu na tělo

  • je velmi prospěšný pro trávení, podporuje tvorbu žaludečních šťáv i žluči

  • podporuje činnost jater, srdce, pružnost cév a krevního oběh

  • pomáhá tělu v boji s nachlazením, s rýmou a úporným kašlem

  • prohřívá a vyvolává pocení

  • je zdrojem vitamínů A, B1, B2, B6, C, E, stejně jako draslíku, hořčíku, sodíku, fosforu, vápníku a železa

Využití:

Zázvor se v indické a asijské kuchyni přidává do slaných i sladkých pokrmů a marinád. Velmi oblíbený je v limonádách a čajových směsí. Je také vynikající jako součást masových i zeleninových směsí. Velmi často se pije samotný nebo jako součást dalších čajů.

TIP: Připravte si zdravý zázvorový sirup. Smíchejte 2 lžičky čerstvého zázvoru nasekaného na malé kousky ve 200 ml vody a vařte asi 30 minut. Následně přidejte 100 g cukru nebo medu a nechte směs zhoustnout. Sirup užívejte po lžičkách, můžete jej zamíchat i do čaje.


Složení: zázvor pravý* (Zingiber officinale) - oddenek

*Z ekologického zemědělství

HN Černucha Setá


Černucha setá (lidově černý kmín) má příjemnou vůni podobnou muškátovému oříšku a chutná lehce pálivě. Její typická chuť a vůně se nehodí do pokrmů, jež mají působit jemně a lahodně.

Účinky:

  • má horkou a suchou povahu, napomáhá při trávení

  • má stimulující účinky na imunitní systém

  • působí antioxidačně, protizánětlivě, antibakteriálně, antiviroticky a antimykoticky

Využití:

Používá se při pečení masa, ryb, výrobě uzenin. Je vhodná při pečení chleba a pečiva, dává se do zeleninových polévek.


Složení: černucha setá (Nigella sativa) - semena